Κυριακή, 26 Μαΐου

Το πλήρες «πακέτο» των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, αλλά και τον κατώτατο μισθό, ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

Ξεκινώντας από τη μάχη κατά της ακρίβειας, «υπάρχει σημαντικό κύμα ανατιμήσεων, αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη, και παγκόσμια και κατ’ εξοχήν και στην Ελλάδα από το κύμα του κορωνοϊού», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας, με την πρόσθετη επισήμανση ότι ενώ ο μέσος όρος πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι περίπου στο 3,5%, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 2%, όταν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Γερμανία, έχουν πάνω από 4% ή και πάνω από 6%, όπως η Λιθουανία και η Λετονία.

«Πρέπει, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα γίνουν πολύ δραστικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε και παρέπεμψε στο πρώτο κύμα μέτρων που ψηφίσθηκε την Παρασκευή και το οποίο έχει να κάνει με την επιδότηση του ηλεκτρικού: «από τον επόμενο λογαριασμό θα δουν οι πολίτες τις μειώσεις πάνω στις αυξήσεις, θα απορροφηθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων», ήταν η δέσμευση του Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συγχρόνως αναφέρθηκε και σε επιδότηση για το φυσικό αέριο: με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει πολύ αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με την έκπτωση που θα υπάρξει», είπε για το θέμα.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, «στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε μια πρώτη γεύση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, θα έχουμε σημαντική αύξηση της ανάπτυξης», τόνισε επικαλούμενος και την πρόβλεψη του οίκου Fitch, την Παρασκευή, ο οποίος «αναβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6%, ίσως να έχουμε και περισσότερο».

Την ίδια στιγμή, «έχουμε μια πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, βεβαίως δεν έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις μισθών, από την άλλη το πραγματικό εισόδημα των πολιτών έχει αυξηθεί: μειώθηκε δραστικότατα η φορολογία σε όλους τους τομείς, ιδίως στη μεσαία τάξη, υπήρξε σημαντικότατη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, πολύ μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, 30 δισ.».

Ενώ ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε την εξής απάντηση: «Εφόσον υπάρξει δημοσιονομική αύξηση που θα μας δώσει ένα χώρο, ο χώρος αυτός θα καταστεί ένα δίκαιο μέρισμα για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες». Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, «χάρη στην ανάπτυξη, παράγεται νέος πλούτος στη χώρα, που δεν είναι πλούτος από δανεικά, και αυτός θα διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που είναι ευάλωτοι».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει ποτέ «σε μια πλειοδοσία εύκολων παροχών» και, ευκαιρίας δοθείσης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «υπάρχουν δύο “πραγματικότητες ΣΥΡΙΖΑ”, η πρώτη τι συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης και η δεύτερη, τι θα έπραττε αν δεν τον προλάβαιναν οι εκλογές: το δεύτερο είναι στο φαντασιακό της αντιπολίτευσης αλλά για το πρώτο μπορούμε να συζητήσουμε για τις επιπλέον 30 φορολογίες που επιβλήθηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, τα όσα έγιναν στα σχολεία της Σταυρούπολης και του Ευόσμου, πήρε θέση λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση που υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική, είτε οικονομική είτε κρίση υγείας είτε εθνική κρίση, πάντοτε ενδημούν φαινόμενα άκρων -και στην περίπτωση αυτή πιθανότατα να έχουμε μια αναβάθμιση του φασιστικού φαινομένου».

Παρέπεμψε δε, στη «συστηματική προσπάθεια από την Πολιτεία, που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, η οποία κατέληξε εν τέλει στο να έχουμε το πολύ σημαντικό για το πολίτευμα, να βρίσκεται η Χρυσή Αυγή εκτός της Βουλής και στο περιθώριο, με τα ηγετικά της στελέχη να βρίσκονται σήμερα κρατούμενα στη φυλακή». Και με έμφαση σημείωσε, «όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα θα σταθεί απέναντι. Ήταν η κυβερνώσα παράταξη, η οποία πρώτα από όλα δημιούργησε οικονομική ασφυξία στη Χρυσή Αυγή, συνέλαβε και επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας πήγαν τα στελέχη στη φυλακή».

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ακόμα ότι: «Η μικροκομματική εκμετάλλευση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον ολοκληρωτισμό και το φασισμό, δεν προσιδιάζει. Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι στα φαινόμενα αυτά, ο φασισμός είναι, δυστυχώς, ένας βάκιλος, ο οποίος βρίσκεται πάντοτε μέσα στην κοινωνία και υπό συνθήκες μπορεί να ανακάμψει. Έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει βγει πολύ ώριμη από τις κρίσεις».

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version