Τρίτη, 25 Ιανουαρίου

Σε αναδίπλωση αναφορικά με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στον Μανχάταν οδηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, εκφράζοντας δημόσια τη λύπη του για την «οδύνη» που προκάλεσε τόσο στους Κύπριους, όσο και τους Ελληνοαμερικανούς, συμμετέχοντας στις αρχές της εβδομάδας στη φιέστα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με παρόντα και τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων, Ερσίν Τατάρ.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες (ώρα Ελλάδος), ο κ. Ελπιδοφόρος υποστηρίζει ότι η παρουσία του συγκεκριμένη εκδήλωση «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής». Στον αντίποδα, η κίνησή του παρευρεθεί στα εγκαίνια της τουρκικής διπλωματικής έδρας υπηρετούσε κατά τον ίδιο «τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας», καθώς «είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του», υποστηρίζει.

Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος της ενόχλησης, πρωτίστως μεταξύ των μελών της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Αμερικής, «λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και καταλήγει -κοιτώντας κυρίως προς τη Λευκωσία- πως «προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό».

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, άλλωστε, μόλις κατέφθασε στην Νέα Υόρκη και αιφνιδιασμένη από τα φωτογραφικά καρέ της εκδήλωσης στο «Σπίτι της Τουρκίας», ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, επικαλούμενη το «βεβαρημένο πρόγραμμα» του Προέδρου.

Το βαρύ κλίμα στους κόλπους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ αποτυπώθηκε με ανάγλυφο τρόπο και στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν από κοινού το «Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council/HALC) και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (International Coordinating Committee – Justice for Cyprus – PSEKA), εκφράζοντας αμφότεροι την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του Αρχιεπισκόπου.

«Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου» τόνισαν οι ομογενειακές οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους. Μολονότι, «κατανοούμε την ανάγκη και την ειδική ικανότητα και των δύο να διεξάγουν διάλογο με τις τουρκικές Αρχές» επισημαίνουν, εντούτοις «ο διάλογος είναι ένα πράγμα. Η συμμετοχή σε διπρόσωπες επιθέσεις γοητείας και ακροβατικά δημοσιότητας είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα» ξεκαθαρίζουν, ενοχλημένες ιδιαίτερα από το γεγονός ότι «τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και ο Σεβασμιότατος ήταν ενήμεροι πως ο Έρσιν Τατάρ επρόκειτο να συμμετάσχει στην εκδήλωση ως «Πρόεδρος» της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Παρόλα αυτά επέλεξαν να εμφανιστούν μαζί του. Αυτή η εμφάνιση ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή καθώς συνέβη την ίδια εβδομάδα που ο Τατάρ επέμεινε για «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο, που φυσικά θα συνέχιζε να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίζοντας ουσιαστικά την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου», καταλήγουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, άλλωστε, είχε σπεύσει την περασμένη Δευτέρα «να συγχαρεί» και δημόσια τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» «μαζί με τον Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες», όπως ο ίδιος γνωστοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, προσθέτοντας πως «όπως πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα το κλίμα βάρυνε ιδιαίτερα -παράλληλα με το μπαράζ αντιδράσεων που φούντωνε ώρα με την ώρα- με φόντο την κοπή της τουρκικής κορδέλας παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου να απαντά ευθέως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χθες πως «μας ενόχλησε η κίνησή του», κίνηση για την οποία «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της».

Η βαριά ατμόσφαιρα έγινε περισσότερο αντιληπτή, όταν ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει κατηγορηματικά, αλλά υποστήριξε -κάπως υπαινικτικά- ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ρευστό και καταρτίζεται συνεχώς, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, αν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version