Τετάρτη, 13 Μαΐου

Τον τραπεζικό τους λογαριασμό ξεκινούν να βλέπουν αρκετοί ιδιοκτήτες με δάνειο πρώτης κατοικίας, στο στεγαστικό επίδομα που χορηγεί το κράτος, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ».

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσεκούρας

Το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου για διάστημα τριών τριμήνων, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

*Για τους ενήμερους, η επιδότηση ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 80% το β΄ τρίμηνο και στο 70% το γ΄ τρίμηνο, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

*Για τα «κόκκινα» δάνεια, η επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από το 80% το α΄ τρίμηνο, υποχωρεί στο 70% το β΄ τρίμηνο και στο 60% το γ΄ τρίμηνο. Το ανώτερο ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 500 ευρώ.

*Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, καθώς, για να ξεκινήσει η επιδότηση της δόσης του δανείου, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ρύθμιση έπειτα από συμφωνία οφειλέτη – τράπεζας. Για τα δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή όσα έχουν καταγγελθεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης το α΄ τρίμηνο, στο 50% το β΄ τρίμηνο και στο 30% το γ΄ τρίμηνο και για ποσό έως 300 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που θα λάβουν το στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν το καλύπτει το κράτος.

Μετά τη λήξη της επιδότησης θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, χωρίς καθυστερήσεις, για διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγκαστούν να επιστρέψουν ολόκληρη την επιδότηση που έλαβαν από το κράτος.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version