«Η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιδιώκει τον διάλογο με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ειλικρίνειας και των προθέσεων της τουρκικής πλευράς. Για τον σκοπό αυτό, είναι ύψιστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές. Ευανάγνωστο και όχι διφορούμενο. Ότι δηλαδή η μόνη αποδεκτή οδός είναι αυτή της διεθνούς νομιμότητας και της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή της με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος καθώς συμμετέχει σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. «Τα αεροσκάφη σας διατηρούν την ασφάλεια πάνω από το Μαυροβούνιο μέσω της αποστολής εκεί και βεβαίως η συμμετοχή του ναυτικού είναι σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας ναυτικής διάταξης του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει τηρήσει τον στόχο της δαπάνης πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. «Γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαίρομαι όμως τώρα που μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα διμερή μηχανισμό για την αποφυγή αυτών των κρίσεων. Με τον μηχανισμό αυτό θα μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων ή επεισοδίων, και αν αυτά συμβούν θα μπορέσουν να περιορισθούν οι συνέπειές τους», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης θα βοηθήσει και στις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του θέματος που υποβόσκει. «Είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά στην βάση των διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», κατέληξε.