Παρασκευή, 19 Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει από την πλευρά του να ενισχύσει τις συμμαχίες της Ελλάδος αλλά και να επικοινωνήσει τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας με το βλέμμα σε νέες επενδύσεις, ενώ έμφαση αναμένεται να δώσει και στην ισχυροποίηση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις τόσο της υγειονομικής κρίσης, όσο και της κλιματικής αλλαγής, αναλαμβάνοντας μάλιστα σημαντικές πρωτοβουλίες. Αυτό αναμένεται άλλωστε να είναι και το στίγμα της ομιλίας του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το απόγευμα της Παρασκευής.


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις αλλά και την παραβατικότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, γεγονός που επιτυγχάνεται με τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, που εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα θέματα αυτά μάλιστα αναμένεται να κυριαρχήσουν και στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει αύριο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πέραν της αστήρικτης πρωτοβουλίας του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ζητηθεί επίσημα από την τουρκική προεδρία. Η κυβέρνηση δια στόματος του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου επαναλαμβάνει ότι: «την ώρα που θα φτάνει ο Πρωθυπουργός στις Η.Π.Α., ήδη θα επιστρέφει ο κ. Ερντογάν στην Άγκυρα. Είπε ο κ. Ερντογάν αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος».

Σημαντικές επαφές με μέλη και εκπροσώπους της Ομογένειας αναμένεται να έχει αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός, καθώς θα παρακαθήσει σε δείπνο που διοργανώνουν προς τιμήν του στην Αμερικανική Μητρόπολη. Παρότι ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, η ελληνική πλευρά εκφράζει έντονη δυσφορία για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Yόρκη, τα οποία οργάνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Μάλιστα σχολιάστηκε δυσμενώς το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο και έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η στάση του αυτή προκάλεσε κρίση και διπλωματική αναστάτωση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο και παραμένει ανοικτό αν τελικά η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version