Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Τους βασικούς άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για μία Νέα Αρχή στην οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε αντιπαραβολή με το κυβερνητικό δόγμα «συγχωνεύσεις ή λουκέτα» συζήτησε διεξοδικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «συζητάμε σε μία περίοδο που το 1/3 των επιχειρήσεων είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα για μία σειρά από λόγους», απαριθμώντας χαρακτηριστικά: Το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει και τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη «δομική αδυναμία χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελούν το 95% του ελληνικού επιχειρείν».

«Η Νέα Αρχή στην πραγματική οικονομία περνά μέσα από την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως «κινείται στην πεπατημένη και αρνείται ριζοσπαστικές τομές που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα».

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, το σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες και δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ» σημείωσε ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «λανθασμένη αυτή τη στρατηγική».

Στον αντίποδα ο κ. Τσίπρας παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ για «μία Νέα Αρχή στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ».

Τόνισε χαρακτηριστικά πως:

Η πρώτη αφορά στη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Η δεύτερη αφορά στον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις ΜμΕ, αλλά να υπερβούμε και το μέσο όρο γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας.

Η τρίτη αφορά στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.

Η τέταρτη είναι η αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

Και η πέμπτη είναι κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι «ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους».

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version