Στο Ζάππειο έπεσαν πριν από λίγο οι υπογραφές παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από 7 μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής.
«Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παρά την πολυπλοκότητα και αναστάτωση από την πανδημία (σ.σ. το έργο) ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση. Μιλάμε για έναν κρίκο ευρύτερης αλυσίδας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το αέριο θα φτάνει έτσι μέσω της Βουλγαρίας σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία. Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας. Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη».
Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και να γιγαντώσει, μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης, το ρόλο που θα παίξει η χώρα μας.
Το έργο αναπτύσσεται και υλοποιείται από την εταιρεία GASTRADE και είναι κομβικής σημασίας καθώς πρόκειται να εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής του θέσης. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το έργο αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και τη βασικότερη υποδομή για την ανάπτυξη του Ενεργειακού Κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόικο Μπορίσοφ θα παρακαθίσουν σε γεύμα που θα παραθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τιμήν του Βούλγαρου ομολόγου του και των δύο αντιπροσωπειών.