Αντιδράσεις για τη σύλληψη 14χρονου μαθητή- Για 5η ημέρα σήμερα στη ΓΑΔΑ– Κατηγορείται για κακούργημα– Στο πλευρό του καθηγητές και δήμος
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός 14χρονου μαθητή στη μαθητική πορεία της περασμένης εβδομάδας και η κράτησή του στη ΓΑΔΑ επί τέσσερις ημέρες (σήμερα μπαίνει στην 5η), τόσο από την κοινότητα του σχολείου όπου φοιτά το παιδί όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο 14χρονος μαθητής θα σήμερα Δευτέρα περνά από την αυτόφωρη διαδικασία, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ υπάρχει κάλεσμα συγκέντρωσης για συμπαράσταση στην Ευελπίδων, στις 11:00 το πρωί.
Τι δήλωσε η μητέρα του παιδιού
Σε τηλεοπτική της παρέμβαση η μητέρα του 14χρονου το πρωί της Δευτέρας δήλωσε πως δεν βρέθηκε τίποτα το μεμπτό στην τσάντα του παιδιού και πως η μόνη επικοινωνία που έχει μαζί του, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είναι μέσω του δικηγόρου της οικογένειας.
Την ίδια ώρα, στο Twitter με τα hashtag #ΓΑΔΑ και #release_Grigoriou_now οι χρήστες σχολιάζουν αρνητικά τη σύλληψη και την πολυήμερη κράτηση του μαθητή.
Χωρίς στοιχεία η σύλληψη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανήλικος βρισκόταν ανάμεσα στους οχτώ συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα.
Τι ανέφεραν σε δημοσιογράφους αστυνομικές πηγές
Όσον αφορά στις καταγγελίες για την πολυήμερη κράτηση του 14χρονου και τη μη επικοινωνία με τους γονείς του, αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά απάντησαν: «Ο αριθμός των ημερών κράτησης του μαθητή στη ΓΑΔΑ εξαρτάται από διαδικασίες που άπτονται της Δικαιοσύνης και όχι της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές που δίνονται από Εισαγγελείς και Ανακριτές. Εν προκειμένω, η Δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτησή του, μέχρι την εκ νέου μεταφορά του στην Ευελπίδων. Ως προς τα επισκεπτήρια, σημειώνεται ότι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω του κορονοϊού».
Στο πλευρό του μαθητή ο Σύλλογος Γονέων
Ωστόσο, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου όπου φοιτά ο μαθητής, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για για απαράδεκτη σύλληψη ενός μαθητή που δεν έκανε τίποτα μεμπτό απλά «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή».
Αλληλέγγυος και ο δήμος Χαλανδρίου
Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Χαλανδρίου, τάσσεται υπέρ του συλληφθέντος μαθητή, ζητώντας την απελευθέρωση του 14χρονου και την απαλλαγή του από τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του δήμου Χαλανδρίου:
«Την Πέμπτη 15/10 στη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου συνελήφθη ο Βαγγέλης, μαθητής τού 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου και εκλεγμένος γραμματέας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του. Βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας το σχολείο του στα δίκαια αιτήματα πού έχει θέσει το κίνημα των μαθητικών καταλήψεων για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού και λειτουργία των σχολείων με υγειονομική ασφάλεια. Από την ημέρα εκείνη κρατείται στην Ασφάλεια με κακουργηματικές κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι κατά τον σωματικό έλεγχο πού του έγινε δύο φορές δεν βρέθηκε τίποτε και την ώρα της σύλληψής του έβγαινε από ένα κατάστημα εστίασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει εκφράσει με το ψήφισμά του στις 9/10 την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και κάλεσε την Πολιτεία να επανεξετάσει τη στάση της, μακριά από απαράδεκτες τιμωρητικές λογικές αυταρχισμού, βίας και αυθαιρεσίας εναντίον ανήλικων μαθητών.
Την Δευτέρα 19.10, και ώρα 11 π.μ. θα είμαστε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και τους συμμαθητές τού Βαγγέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου καλείται να απολογηθεί ενώπιον τού ανακριτή για κακουργηματικές κατηγορίες οι οποίες μπορεί να έχουν βαριές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή ενός ανήλικου παιδιού. Ζητάμε την απελευθέρωσή του και την απαλλαγή από τις κατηγορίες προκειμένου να συνεχίσει τη ζωή και τη φοίτησή του στο σχολείο του.