Μια σημαντική διεθνή διάκριση πέτυχε η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες αποτελεί πλέον επίσημο μέλος του παγκόσμιου δικτύου Living Lakes Network, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συμμαχίες για την προστασία λιμνών και υδάτινων οικοσυστημάτων.
Η εξέλιξη αυτή δίνει για πρώτη φορά θεσμική παρουσία σε ελληνικό δίκτυο δήμων μέσα σε έναν διεθνή οργανισμό που συνδέει εμβληματικές λίμνες και υγροτόπους σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Λίμνη Βαϊκάλη έως τη Λίμνη Βικτώρια και τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής.
Πρόεδρος του Δικτύου είναι ο δήμαρχος Αργιθέα Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος χαρακτήρισε την ένταξη «ιστορική επιτυχία» για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες που συνδέονται με λιμναία οικοσυστήματα.
Όπως υπογράμμισε, η συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας, πρόσβασης σε τεχνογνωσία και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια προγράμματα που σχετίζονται με την προστασία των υδάτων, την κλιματική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το Living Lakes Network ιδρύθηκε το 1998 από το Global Nature Fund και σήμερα αριθμεί περισσότερους από 130 οργανισμούς σε πάνω από 60 χώρες. Το δίκτυο λειτουργεί ως διεθνής πλατφόρμα συνεργασίας για την προστασία λιμνών, υγροτόπων και φυσικών οικοσυστημάτων που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση υδάτινων πόρων και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Η ένταξη του ελληνικού δικτύου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και για τις δυνατότητες εξωστρέφειας που δημιουργούνται για τους συμμετέχοντες δήμους, καθώς ανοίγει δρόμους για διεθνείς συμπράξεις, ανταλλαγή καλών πρακτικών και ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Παράλληλα, ενισχύεται η παρουσία της Ελλάδας στον διεθνή διάλογο για τη διαχείριση του νερού και την προστασία των οικοσυστημάτων, σε μια περίοδο όπου η κλιματική κρίση καθιστά ολοένα πιο κρίσιμη τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει και τον αυξανόμενο ρόλο της αυτοδιοίκησης σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, με τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν πλέον πιο ενεργά σε διεθνείς πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικολογική προστασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ