Τετάρτη, 19 Αυγούστου

Στην είδηση από την Γαλλία ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ευρώπη καταγράφτηκε στις 27 Δεκεμβρίου και έχει προκαλέσει ερωτήματα σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.


Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για σποραδικά περιστατικά κορονοϊού που μπορεί να διαφέρουν και κάποια μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης που στη συνέχεια έσβησαν.

Επιπρόσθετα ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θέλουν τέτοια περιστατικά, όπως στη Γαλλία, να εντοπιστούν και σε άλλες χώρες του κόσμου όσο προχωρά η ιχνηλάτηση θετικών κρουσμάτων κορονοϊού. Ο ΠΟΥ ενθάρρυνε και τις υπόλοιπες χώρες να ελέγξουν τα αρχεία τους με τα κρούσματα του ιού από το τέλος του 2019 λέγοντας ότι αυτό θα δώσει στον κόσμο μια «νέα και σαφέστερη εικόνα» της πανδημίας. «Η διερεύνησή τους θα μας δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα» για τον κορονοϊό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τι έδειξε μελέτη Γάλλων επιστημόνων
Η συγκεκριμένη διαπίστωση ήρθε στο φως έπειτα από μία μελέτη Γάλλων επιστημόνων, η οποία διαπίστωσε ότι ένας άνδρας είχε μολυνθεί με κορονοϊό στις 27 Δεκεμβρίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα προτού η Γαλλία αναφέρει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την αξιολόγηση του πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί.

Γάλλοι επιστήμονες υπό τον Ιβ Κοέν, τον επικεφαλής του τμήματος εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Αβισέν και Ζαν-Βερντιέ ον Σεν-Σεν-Ντενί, στην περιοχή του Παρισιού, επανεξέτασαν δείγματα από 24 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και οι οποίοι είχαν βγει θετικοί στον ιό της γρίπης προτού ο κορονοϊός εξελιχθεί σε πανδημία.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents, έδειξαν ότι ένας ασθενής, ένας 42χρονος γεννημένος στην Αλγερία, ο οποίος είχε ζήσει πολλά χρόνια στη Γαλλία όπου εργάστηκε ως ιχθυοπώλης, είχε μολυνθεί με κορονοϊό «ένα μήνα πριν από την πρώτη αναφορά κρουσμάτων στη χώρα», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τι δήλωσε ο «ασθενής μηδέν»
Ο 42χρονος Αλγερινός Αμιρούς Αμμάρ, κάτοικος της πόλης Μπομπινί, έξω από το Παρίσι, μίλησε στο BFMTV για την εμπειρία του με τον κορονοϊό.

Ο άνθρωπος που φέρεται να είναι ο «ασθενής μηδέν» στην Ευρώπη, ανέφερε πως αρχικά παρουσίασε τα γνωστά συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό: ξηρό βήχα, πυρετό, κόπωση και αναπνευστικές δυσκολίες. Αρχικά θεώρησε πως επρόκειτο για γρίπη, ωστόσο έπειτα από μερικές ημέρες, που τα συμπτώματα επέμεναν, αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο. «Στις πέντε το πρωί αποφάσισα να δράσω και να πάω στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου. Αμέσως ειδοποίησαν τον γιατρό γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά. Πονούσα στο στήθος, μου κοβόταν η αναπνοή. Μου είπαν αυτό που έχω είναι μια λοίμωξη. Πνευμονική λοίμωξη, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Μου είπαν πως αυτό που είχα είναι πολύ σοβαρό και πως κατά 100% ήμουν θετικός στην Covid-19. Ήμουν έκπληκτος από τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε η συγκεκριμένη ασθένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ρεπορτάζ του BFMTV στάθηκε και στη σύζυγο του Αμμάρ, η οποία εργάζεται σε σούπερ μάρκετ κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, και θα μπορούσε να μεταφέρει εκείνη τον ιό στο σπίτι. «Σερβίρουμε πελάτες που έρχονται κατευθείαν από το αεροδρόμιο με τις βαλίτσες τους» ανέφερε η Φατιχά Αμμάρ.

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version