Τετάρτη, 24 Ιουλίου

Αιχμές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας την για συνεχείς λανθασμένες εκτιμήσεις όσον αφορά τον Προϋπολογισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι λανθασμένες προβλέψεις της κυβέρνησης επί της εφετινής ύφεσης οδηγούν συνεχώς σε ανεπαρκή μέτρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι αν δεν αλλάξει οπτική θα διαψευστούν ξανά.

Αναλυτικά η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Η κριτική που έχουμε κάνει στην κυβέρνηση για τις διαρκείς αναπροσαρμογές των προβλέψεών της από την αρχή της πανδημίας είναι γνωστή. Και το πρόβλημα με τις λάθος προβλέψεις είναι ότι οδηγούν σε ανεπαρκή μέτρα. Πλέον, έχουμε και μια νέα προσθήκη. Πριν από έναν μήνα μας ενημέρωναν ότι κακώς θεωρούμε ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις που είχαν ενσωματώσει στον προϋπολογισμό. Μας κατηγορούσαν που ζητούσαμε να υπάρχει και σενάριο που ενσωματώνει την περίπτωση 2ου κύματος. Μας κατηγορούσαν που μιλούσαμε για διψήφια ύφεση.

Νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων

Μόλις δύο βδομάδες μετά από αυτές τις δηλώσεις ξεκίνησε νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βέβαια, όταν δεν είχαν κάνει τίποτα για να θωρακίσουν τη δημόσια υγεία, να μειώσουν τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, ήταν δυστυχώς αναμενόμενο να έχουμε ένα ισχυρό δεύτερο κύμα.

Αναθεωρούν και πάλι τις προβλέψεις τους

Έτσι, σήμερα, μόλις ένα μήνα αργότερα, αναθεωρούν και πάλι τις προβλέψεις. Τώρα προβλέπουν και εκείνοι ύφεση με διψήφιο αριθμό, πάνω από 10%, αυξάνοντας την πρόβλεψη κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, και μειώνοντας την πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτω δηλαδή από το 5%.

Τώρα προβλέπουν υπερδιπλάσια ύφεση

Θυμόμαστε τον πρωθυπουργό τον Απρίλιο να δηλώνει ότι “η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020». Τώρα προβλέπουν υπερδιπλάσια ύφεση από την ανάπτυξη.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω

Ελπίζουμε πραγματικά να είναι η τελευταία αναθεώρηση επί τα χείρω. Αν όμως δεν αλλάξουν οπτική, φοβάμαι πως θα διαψευστούν ξανά.

Και αυτό δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σταϊκούρα (που με αφήνει παγερά αδιάφορο), αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό, που θα βιώσει τις συνέπειες της πολιτικής τους».

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version