Κούρτοβικ: «Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι λίγο πριν από το κώμα, βρίσκεται στα όρια ζωής και θανάτου»

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, σε τηλεοπτική της παρέμβαση πριν από λίγο δήλωσε πως ο απεργός πείνας, καταδικασμένος για εγκλήματα τρομοκρατίας, Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κώμα.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Υπογράμμισε επίσης πως δεν της έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις και χαρτιά ώστε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, να καταθέσει δηλαδή το αίτημα μεταφοράς στις φυλακές Κορυδαλλού, δικαίωμα που δίνει ο νόμος στον κρατούμενο.

«Είναι κρίμα να το πω, είναι ψέμα. Δεν μου έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις, μου έχουν κοινοποιηθεί χαρτιά που παραπέμπουν σε αποφάσεις. Ένα χαρτί με μια σφραγίδα. Πρόκειται για μια σφραγίδα. Δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε. Είναι εμπαιγμός δικός μου, του κρατούμενου. Είναι ντροπή αυτά που λένε», τόνισε η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, απαντώντας  στα όσα ισχυρίζεται  η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, που έλεγε ότι η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει όλα τα χαρτιά που χρειάζονται για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά επιμένει να κάνει απεργία πείνας.

«Στις 28/12 κατατέθηκε αίτηση για μεταγωγή στον Κορυδαλλό, ο νόμος το προβλέπει, που λέει ότι πρέπει να μεταχθεί στις φυλακές που ήταν, δηλαδή στον Κορυδαλλό. Έχουμε απευθυνθεί όπου μπορούμε. Ο νόμος δεν μου δίνει το δικαίωμα να προσφύγω στο τοπικό αρμόδιο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, αν δεν έχω δύο απορρίψεις. Η πρώτη μας αίτηση δεν απαντήθηκε καθόλου. Αγνοήθηκε. Αγνοείται και η δεύτερη που απέστειλα ζητώντας να επανυποβληθεί το αίτημα, για να έχω δύο απορρίψεις και να προσφύγω στο τοπικό αρμόδιο δικαστήριο», τόνισε η κ. Κούρτοβικ.

«Ποιος δικαστής θα τολμήσει να πάει ενάντια, όταν το λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Είναι πολιτική απόφαση και λύνεται με πολιτική απάντηση. Ο νόμος ήταν φωτογραφικός κι αντισυνταγματικός, τον έφτιαξαν ειδικά για τον Κουφοντίνα, το έλεγαν τότε και μέσα στη Βουλή ότι τον φτιάχνουν “για να φύγει επιτέλους από τις αγροτικές φυλακές ο Κουφοντίνας”. Παραβιάζουν ακόμα κι αυτόν τον νόμο τους, επί δύο μήνες δεν έχουν κοινοποιήσει τα έγγραφα.

Ο Δ.Κ. εξέτισε την ποινή του επί 16 χρόνια στον Κορυδαλλό, αποσπάστηκε στις φυλακές τύπου Γ, επέστρεψε στον Κορυδαλλό, εκτίοντας από το 2015 έως το 2018.

Τον Αύγουστο του 2015 πήγε στον Αυλώνα. Υπήρχε τμήμα φυλακών ενηλίκων. Μετά από 2-3 μέρες, με παρέμβαση αγνώστων υψηλά ιστάμενων προσώπων, για να φύγει και να επιστρέψει στον Κορυδαλλό».