Άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας
Την ανάγκη η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την κλιματική αλλαγή και να φροντίσει για την προστασία των οικοσυστημάτων τονίζει μέσα από άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας μάλιστα πως χρειαζόμαστε ένα «αποτελεσματικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής».
Τα κύρια σημεία του άρθρου
Όπως ο ίδιος αναφέρει μέσα από κείμενό του, «η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει δύο παράλληλες ανθρωπογενείς κρίσεις, της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας, δηλαδή της έκτης μαζικής εξαφάνισης των ειδών».
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η πανδημία που έφερε ο κορονοϊός δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες να βελτιωθεί η ανθρώπινη υγεία είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την κλιματική αλλαγή και δε φροντίσει για την προστασία των οικοσυστημάτων, παράλληλα με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε αρχικά, είναι η ανάγκη προστασίας του 30% των θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων από ρύπους και πρακτικές όπως η υπεραλίευση και η εντατική καλλιέργεια. Οι πέντε βασικές αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας είναι: οι αλλαγές στη χρήση της γης και της θάλασσας, η άμεση εκμετάλλευση των οργανισμών, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η εισβολή ξένων ειδών. Το δεύτερο που πρέπει να μας απασχολήσει ειδικά αυτό τον καιρό, αφορά τη γεωργία, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ενσωμάτωση των αρχών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Βιώσιμων Στόχων του ΟΗΕ στα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια».
«Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής που θα θέσει τους στόχους προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα από ευρεία διαβούλευση. Αυτή η διαδικασία διαλόγου πρέπει να είναι ουσιαστική και ανοιχτή σε όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε όχι μόνο να μην μείνει κανείς πίσω, αλλά να συστρατευθούμε όλοι στη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της Ελλάδας» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ