Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής για την πορεία της πανδημίας – Αύξηση στο πρόστιμο από 300 στα 500 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις δράσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας στην εθνική αντιπροσωπεία μετά από δική του πρωτοβουλία.- Κάλυψη ενοικίου και τον Φλεβάρη και για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας.

του Μάκη Θεοδώση

Στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή χρονιά για το 2021, και ανέφερε πως «ο μαζικός εμβολιασμός έχει ξεκινήσει, και δίνεται ευκαιρία να δοθούν απαντήσεις σε απορίες των πολιτών. Να περιγραφεί η αλήθεια και παραθέτω τα στοιχεία για την πανδημία. Διαφωνούμε με την αντιπολίτευση αλλά δεν γίνεται να διαφωνούμε για την πραγματική εικόνα τους τελευταίους 10 μήνες. Σε χάρτη της Ευρώπης φαίνεται με κίτρινο χρώμα μόνο η Ελλάδα και τον Νοέμβριο , δυστυχώς το δεύτερο κύμα χτύπησε τη χώρα» υπογράμμισε.

Τα πραγματικά στοιχεία της πανδημίας

Με απότομη αύξηση σε νοσηλίες που έφτασαν τις 4.500 τον Δεκέμβριο και τώρα αποκλιμακώνεται το φαινόμενο με 1500 ασθενείς με κορονοϊό. Είχαμε 600 ασθενείς στις ΜΕΘ με κορονοϊό. Στη μακάβρια στατιστική για τις απώλειες ζωών η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση στη λίστα, έχουμε μια αίσθηση πως τα έχουμε καταφέρει με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε.

Μπράβο στους υγειονομικούς και στους πολίτες

Αυτή η επιτυχημένη πορεία βασίζεται στην υπερπροσπάθεια των υγειονομικών με αφοσίωση και ανθρωπιά. Επίσης με λίγες εξαιρέσεις η κοινωνία στις γιορτές συμμορφώθηκε με τις οδηγίες των ειδικών. Η πρωτοβουλία του lockdown βοήθησε να απορροφήσουμε το κύμα της πανδημίας. Αυτό δεν δικαιολογεί καμιά χαλάρωση και τα επόμενα βήματα, είναι σταδιακή επανεκκίνηση οικονομίας, η αύξηση του εμβολιασμού και τα μέτρα προστασίας.

”Άγνωστος δρόμος” η πανδημία

Στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος και παθητική παρακολούθηση, απάντησε πως κάθε άλλο , η πανδημία είναι πολύπλοκη σε έκφραση, με μετάλλαξη ή με διαφορετικά μεταβαλλόμενα δεδομένα. Σαν να οδηγείς σε άγνωστο δρόμο με παγίδες προσαρμόζεις την οδήγηση ανάλογα και είναι ολέθριο να μείνεις στην ίδια ταχύτητα.

Προχωρήσαμε σε θεσμοθετημένη διαδικασία με την επιτροπή να συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και να ανακοινώνονται οι αποφάσεις το απόγευμα από την κυβέρνηση μετά τις προτάσεις των ειδικών. Η Πολιτική Προστασία δύναται να λάβει στοχευμένες ενέργειες, να στεγανοποιεί τους κύκλους των κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας που πολλές φορές είναι δυσάρεστες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά πως είμαστε ανάλγητοι ανέφερε πως διπλασιάσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ και κάθε χειμώνα οι αναμονές έφταναν τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε 1295 μονάδες ΜΕΘ και θα προστεθούν άλλες 150 μέσω δωρεών και 424 κενά κρεβάτια. Έχουμε απόθεμα και συζητάμε μια επαναφορά στην κανονικότητα της ζωής μας. Ο δείκτης θετικότητας στην νόσο είναι πτωτικός κοντά στο 3% και με τα τυχαία δείγματα στο πληθυσμό θα το ελέγχουμε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα για rapid τεστ.

Ζητώ από την αντιπολίτευση να ενθαρρύνει τον κόσμο σε αυτή την κατεύθυνση. Πάνω από 1.400 γιατροί ενισχύουν τα νοσοκομεία και προχωρά η ανανέωση των υγειονομικών υλικών και τα 4,2 δις για την υγεία αποτελούν ρεκόρ χρηματοδότησης, ξεκαθάρισε.

Δώσαμε 24 δις για τις επιχειρήσεις με την κάλυψη εισφορών, τις πέντε επιστρεπτέες προκαταβολές και δεν υπάρχει επιβάρυνση της απασχόλησης, προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας. Με την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης θα προσφέρουμε αύξηση μισθών και ανακούφιση στα επιχειρηματικά δάνεια με αναστολές πληρωμών.

Σύμπνοια κυβέρνησης – λοιμωξιολόγων

Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις οδηγίες ειδικών , μόνο μια φορά πήραμε πρωτοβουλία για έκτακτα μέτρα και η επιτροπή έχει 30 μέλη , δεν συμφωνούν όλοι με όλους. Δεσμεύονται από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και έχουν ληφθεί πάντα υπόψη μας στις αποφάσεις μας. Δεν υπήρξε ποτέ σύγκρουση ειδικών και κυβέρνησης όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Επάρκεια εμβολίων

Ανέτειλε η ελπίδα με το εμβόλιο που θα φέρει το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή της ελευθερίας μας. Έχουμε εξασφαλίσει 15,3 εκατ. δόσεις και να απαντήσετε αν καλώς εξαντλήσαμε την δυνατότητα να πάρουμε το διπλάσιο των αναγκών μας. Θα θέλατε περισσότερα ή λιγότερα ή να διαπραγματευτούμε χωριστά, ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Κάναμε ότι και η υπόλοιπη Ευρώπη και να αναλογιστείτε αν ήταν χωριστή για κάθε κράτος η αγορά των εμβολίων, όλες οι χώρες παίρνουν τα ίδια και εκτιμώ πως θα έχουμε επάρκεια μέχρι το Μάρτιο. Για πρώτη φορά με ψηφιακό τρόπο και με διαφάνεια επιλέγεται το ραντεβού του εμβολιασμού και θα ξεκινήσει σιγά σιγά και ο γενικός πληθυσμός.

Κάθε μέρα υπόκειται στην λογοδοσία αυτή η διαδικασία, 71,000 άτομα εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα και είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτό το δύσκολο εγχείρημα μαζί με το ψηφιακό πιστοποιητικό που λαμβάνει κάθε πολίτης. Το πρότεινα να εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά και να μπορούμε όλοι να ταξιδεύουμε πιο ελεύθερα.

Στο ερώτημα γιατί δεν πήραμε τις πατέντες ανέφερε πως είναι αστεία πυροτεχνήματα και επιχειρήματα. Οι ίδιες οι εταιρείες απάντησαν και κρίνονται αφελείς αυτές οι προτάσεις, μετά τα λεφτόδενδρα ανακαλύψατε και τα εμβολιόδενδρα. Σε λίγο θα ζητούσατε την κρατικοποίηση της Pfizer με ένα άρθρο, όπως κάνατε με τα μνημόνια.

Έκανε και την αυτοκριτική

Αστοχίες υπάρχουν αλλά εντοπίζονται και λύνονται και είναι μικρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με το σχέδιο του εμβολιασμού. Να δώσετε το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αναδεικνύονται και απο τις μελέτες που γίνονται και στο Ισραήλ. Τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και πάνω από 4 εκατ. δόσεις θα έρθουν κι ο πληθυσμός μας θα είναι ασφαλής.

Μήνυμα ενότητας

Να πορευτούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι σε αυτή τη μάχη. Είναι αδύνατο να πετύχουμε αν ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί, μιλάμε για ατομική υπευθυνότητα και όχι ευθύνη, γιατι λαμβάνεται λάθος ως ευθύνη στους πολίτες. Με θάρρος θα διορθώσω κάθε λάθος μας και τα αναγνωρίζω έγκαιρα. Με μέτρα που έχει κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα και έρχεται η ώρα ανακούφισης του λιανεμπορίου με ασφάλεια.

Νέα μέτρα

Δύο μέτρα με την κάλυψη του 80% του ενοικίου επεκτείνεται και το Φλεβάρη και επίσης και τα επιδόματα ανεργίας για τους επόμενους δύο μήνες. όμως θα αυξηθεί το πρόστιμο από 300 στα 500 ευρώ για την παράβαση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλή: Στις 10.30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πανδημία