Λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο-Ενιαία και αδιαίρετη Κύπρος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε την άποψη πως « η σημερινή επίσκεψη γίνεται σε ευαίσθητη στιγμή, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση για την Κύπρο, αποτελεί mia πράξη δικαιοσύνης για τον αδελφό Κυπριακό λαό.

Το βασικό θεμέλιο για την επίτευξη αυτής της λύσης είναι να στηρίζεται στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που αποδέχεται μόνο την διζωνική κοινότητα, με μια ταυτότητα και ένα κράτος, σεβόμενη τα δικαιώματα όλου του κυπριακού λαού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετεί αυτό το μοντέλο, απορρίπτουν το ανακοινωθέν του προέδρου των Ηνωμένων Εθνών. Επιμένουν στη θεωρία των δύο κρατών που δεν γίνεται αποδεκτή ούτε από την Ε.Ε, αφού έχει δεχθεί την Κύπρο ως ενιαίο μέλος. Ο ουσιαστικός διάλογος μπορεί να γίνει μέσα μόνο σε αυτό το πεδίο και επίσης έχουμε αμετακίνητη τη θέση της κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, υπογράμμισε…

Στην άτυπη πενταμερή θα λάβουμε μέρος μόλις την συγκαλέσει ο κ. Γκουτέρες. και ευελπιστούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα , είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συνέπεια της Άγκυρας; θα κριθεί σύντομα και η Ελλάδα απέδειξε για σχέσεις καλής γειτονίας την καλή της πρόθεση με Ιταλία και Αίγυπτο με προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς δικαίου. Τα σχήματα με το Ισραήλ είναι σχήματα ειρήνης και θα συνεχιστούν τα τακτικά συμβούλια των τριών χωρών προς το τέλος του Μάρτη.

όσον αφορά τα εμβόλια, τόνισε πως «θα επιμείνουμε η Ευρώπη να λάβει τις ποσότητες εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί από τις εταιρείες, ελπίζω να κλείσει αυτό το θέμα σύντομα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού συζητήθηκε μεταξύ μας ώστε να γίνει μια απόδειξη ασφαλούς μετακίνησης για τον τουρισμό, πρόσθεσε.

Τέλος, έκανε μια αναφορά στο βιβλίο του υιού του Γιάννου Κρανιδιώτη «δεν είναι ανοχύρωτη πόλη η Κύπρος» θα ξαναγίνει Μεγαλόνησος , κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.