Θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζουν οι ειδικοί

Για την πρώτη μέρα λειτουργίας του λιανεμπορίου μίλησε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος και δήλωσε πως χθες παρατηρήθηκαν κάποιες ουρές σε καταστήματα, αλλά «οι καταστηματάρχες και οι πολίτες τήρησαν απόλυτα τα μέτρα».

«Σιγά σιγά θα χτίσουμε την κίνηση, όμως για να έχουμε διάρκεια, θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Τα επόμενα βήματα

Ο αναπληρωτής υπουργός, ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, δήλωσε πως «θα πρέπει αρχικά να μετρηθεί η επίπτωση της κινητικότητας από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και των δημοτικών σχολείων, ώστε μετά να γίνουν οι ανάλογες εισηγήσεις από τους ειδικούς». Αναφορικά με το πλάνο, το μόνο που δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης είναι πως «η Γ’ Λυκείου είναι μια προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε αν μέσα στο πλάνο των ειδικών χωρά να ξεκινήσει». Σε ερώτηση για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πως «δεν τίθεται το θέμα αυτό ακόμα, αλλά μελλοντικά θα συζητηθεί». «Όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.

«Εμείς, ως υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε το σχέδιο και τι κινητικότητα χωρά. Από εκεί και πέρα οι ειδικοί κρίνουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ερωτηθείς για το αν οι ειδικοί «πατάνε» πάνω στο πλάνο της κυβέρνησης. «Ακριβώς για να μη χτίζονται προσδοκίες, θα πρέπει να περιμένουμε, και όταν γίνει η συζήτηση, να γίνουν και οι απαραίτητες ανακοινώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν πειράζουν και πολύ οι ουρές εκτός καταστημάτων»

«Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους και κάποιες αμφιβολίες», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε πως «θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί». Για τις ουρές εκτός των καταστημάτων που δημιουργήθηκαν χθες με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κ. Λινού δήλωσε πως «δεν πειράζουν και πάρα πολύ, αν τα άτομα είναι σε απόσταση και με μάσκα».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της αγοράς: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία του χθεσινού τζίρου