Ποσό 50 εκατ. ευρώ-Ποιες δράσεις καλύπτει το υπουργείο

Του Μάκη Θεοδώση

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας απάντησ σε ερώτηση για την ανάδειξη μνημείων Εθνικής Παλιγγενεσίας με ενίσχυση των ΟΤΑ πως «υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες που συνδέονται με τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

«Οι δήμοι μπορούν να εκτελέσουν έργα ανάπλασης των μνημείων που είναι αφιερωμένα στην επέτειο του 1821 μέσω των αιτήσεων που καλύπτονται από τους Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους(ΚΑΠ). Πέρυσι διατέθηκαν 141 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο ποσό θα δοθεί και φέτος» πρόσθεσε.
«Επιπλέον κατανεμήθηκε από τον προϋπολογισμό των ΚΑΠ για το 2021, ποσό 23,4 εκατ. ευρώ σε 89 ορεινούς και νησιωτικούς δήμους για κάλυψη λειτουργικών και συναφή με το προαναφαιρόμενο γεγονός δράσεων» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Όσον αφορά τους δήμους που τα έσοδά τους υπέστησαν καθίζηση λόγω πανδημίας, υπογράμμισε πως θα τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι τέλος Φλεβάρη θα καθοριστεί το συνολικό ποσό και τι αναλογεί σε κάθε δήμο.

Για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ανέφερε πως «το πρόγραμμα ”Αντ. Τρίτσης από τον Οκτώβριο υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή των δήμων στη χρηματοδότηση ανάλογων επεμβάσεων.για το 1821. Το κονδύλιο είναι 50 εκατ. ευρώ και με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.2021».

Οι δράσεις αφορούν τη δημιουργία μουσείων και μονίμων εκθέσεων, η ψηφιοποίηση μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και εφαρμογές, καθώς και κάθε επέμβαση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου και θα προχωρήσουν γρήγορα, όπως αρμόζει στην περίσταση, κατέληξε ο κ. Πέτσας