Τρίτη, 18 Αυγούστου

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσκεψης στην Πορτογαλία

Στην πορτογαλική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου.

Του Μάκη Θεοδώση

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πορτογαλική πρωτεύουσα αρχικά είχε προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά ως γνωστόν αναβλήθηκε. Μαζί με τον πρωθυπουργό βρίσκεται η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ο κ. Κόστα θα αναπτύξει στον κ. Μητσοτάκη τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για την έναρξη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, την ψηφιακή μετάβαση και την εμπέδωση της πράσινης ανάπτυξης.

Στο τραπέζι, η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και ασπίδα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Επίσης, θα αναλυθεί και το ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού καθώς και η διανομή των εμβολίων με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Η επάρκεια σε ποσότητες απασχολούν ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του τρίτου κύματος που σαρώνει την Κεντρική Ευρώπη.

Να «κλειδώσει» η εφαρμογή κυρώσεων για την Τουρκία

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν ακόμη τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό, εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δύο χώρες

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO, αφετέρου και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της Ναυτικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex, που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, θα επισκεφτεί και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στην πορτογαλική πρωτεύουσα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή προηγήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ψάχνει γέφυρες επικοινωνίας με την Ευρώπη. Η τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Φον ντε Λάιεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαλείφει την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Λισαβόνα μεταβαίνει ο Μητσοτάκης – Συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα

Share.

Leave A Reply

Exit mobile version