Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί για να εκκενώσουν την κατάληψη του ΑΠΘ το βράδυ της Δευτέρας – Απεφεύχθη παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι από νωρίς χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με τις πληροφορίες που έφταναν να κάνουν λόγο για συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όλα έδειχναν πως η Αστυνομία θα επιχειρούσε το βράδυ να εκκενώσει την κατάληψη, με αβέβαια αποτελέσματα για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, μετά και τα τελευταία επεισόδια βίας και καταστολής στην Αθήνα.

Περιμετρικά του ΑΠΘ σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ αλληλέγγυων στην κατάληψη και αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο καταλυτική ήταν η παρουσία εντός του ΑΠΘ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρων αλλά και ακαδημαϊκών στο να μην πραγματοποιηθεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ

Στον χώρο του πανεπιστημίου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κώστα Αμπατζά, και πανεπιστημιακούς καθηγητές – μεταξύ αυτών ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

Νοτοπούλου: «Η ΝΔ έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο»

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς, με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Νοτοπούλου.