«Χρυσάφι» πληρώνουν οι Έλληνες τα δάνεια, αφού το επιτόκιο που δίνει η τράπεζα αγγίζει το 11% (!), ένα από τα ακριβότερα της Ευρώπης

Του Βασίλη Τσεκούρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέτες που τοποθετούν τα χρήματά τους στην τράπεζα παίρνουν τόκο 0,11%, ενώ αν τα αφήσουν στον λογαριασμό τους για τουλάχιστον έναν χρόνο, ο τόκος ανεβαίνει στο 0,25%. Για καταναλωτικό δάνειο οι πολίτες τον περασμένο Αύγουστο πλήρωσαν κατά μέσο όρο επιτόκιο 11,26% και 11,05% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες καταθέτουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, οι οποίες μετατρέπουν τις καταθέσεις σε δάνεια. Κάθε τράπεζα κερδίζει από τους τόκους που πληρώνουν οι δανειολήπτες για τα δάνεια που έλαβαν. Σε αντίθεση με αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, πλέον οι καταθέτες δεν έχουν κανένα όφελος βάζοντας τα χρήματά τους στις τράπεζες, αφού αυτά δεν «αυγατίζουν» με τόσο χαμηλούς τόκους.

Στην Ελλάδα πληρώνουμε το τρίτο πιο ακριβό επιτόκιο στην Ευρώπη, μετά την Εσθονία και τη Λετονία, όπου το κόστος διαμορφώνεται σε 15,8% και 14,42%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, Λιθουανία, Κύπρος, Ισπανία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο φιγουράρουν στις τελευταίες θέσεις, με επιτόκια που ξεκινούν από 3,33% έως και 0,68%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 2,43%.Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων -με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο- μειώθηκε κατά 0,45% τον Σεπτέμβριο στο 2,59%, ενώ το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 1,58 δισ. έναντι 1,212 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.