Κάτω από το μηδέν βυθίστηκαν οι τιμές του αμερικανικού αργού, κλείνοντας την ημέρα στα – 37 δολάρια ανά βαρέλι, σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση.

Υπάρχουν, ωστόσο, «ελαφρυντικά» για αυτούς τους «τρελούς» αριθμούς. Οι τιμές αυτές αφορούν τη σύμβαση του Μαίου, που λήγει αυτήν την εβδομάδα. Ειδικότερα, οι αριθμοί δείχνουν τους επενδυτές που εγκατέλειψαν τη σύμβαση του Μαΐου, με το βλέμμα στον Ιούνιο. Έτσι, το μικρού ενδιαφέροντος συμβόλαιο του Μαΐου χάνει κάποια σημασία, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι το συμβόλαιο του Ιουνίου – που διαπραγματεύεται στα 20 δολάρια ανά βαρέλι από τη Δευτέρα – γίνεται πλέον ο σημαντικός αριθμός που πρέπει να παρακολουθήσετε.

Την ίδια στιγμή, είναι δύσκολο να αγνοηθούν οι ιστορικοί αριθμοί που αναβοσβήνουν κατά μήκος της οθόνης. Καθώς τα futures λήγουν, τείνουν να συγκλίνουν με την πραγματικότητα της αγοράς. Οι τιμές είναι στο μείον επειδή η αγορά στην Οκλαχόμα και το Τέξας είναι τόσο συντριπτική. Ο ΟΠΕΚ μπορεί μεν να συμφώνησε ιστορική μείωση παραγωγής, αλλά όχι για τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση παραγωγής παραμένει μικρή σε σύγκριση με τη μείωση της ζήτησης. Όμως, συνδυαστικά, οι συνέπειες του «πολέμου των τιμών» στην προσφορά συγκρούεται με την ταυτόχρονη κατάρρευση της ζήτησης.

Και το αποτέλεσμα δεν έχει ωραία όψη. Κανείς δεν θέλει παράδοση φορτίου για τον Μάιο, και με τις επιλογές αποθήκευσης να μειώνονται σε ορισμένα μέρη, οι επενδυτές ρευστοποιούν τις θέσεις τους, πουλώντας συμβόλαια με τρελές εκπτώσεις. Με το συμβόλαιο να λήγει την Τρίτη, κανείς δεν ήθελε να μείνει κρατώντας την τσάντα. Ανίκανοι να δεχτούν τη φυσική παράδοση, οι έμποροι κατέληξαν να πληρώνουν κάποιον για να πάρει το πετρέλαιο από τα χέρια τους. Σίγουρα, θα συνταχθούν κάποια συναρπαστικά ρεπορτάζ για τον τελευταίο άντρα που έχει κολλήσει με ένα ανεπιθύμητο συμβόλαιο τον Μάιο.

«Η ημερήσια βύθιση της τιμής του WTI σήμερα αγγίζει επική κλίμακα, η οποία οφείλεται  σε μεγάλο βαθμό στην συνήθη ανασφάλεια πριν από τη λήξη των futures του Μαΐου που λήγει αύριο, οι φόβοι για την αδυναμία αποθήκευσης τελικά παίρνουν σάρκα και οστά», δήλωσε η Louise Dickson, αναλυτής της Rystad Energy. «Αλλά αν παρακολουθείτε τις τιμές στη Βόρεια Θάλασσα, που διαπραγματεύονται επί του παρόντος στο εύρος των 15-18 δολαρίων ανά βαρέλι, η πτώση στα futures του Μαΐου δεν είναι τόσο σοκαριστική».

Από τη μία πλευρά, η αρνητικές τιμές που βλέπουμε σήμερα θα καταλήξουν να αποτελούν ένα μεμονωμένο συμβάν, στο οποίο συνέβαλαν  ένας συνδυασμός ιστορικών πρώτων, δηλαδή ο πόλεμος των τιμών, η πανδημίας και υφεσιακή πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η παράξενη αυτή εξέλιξη μπορεί γρήγορα να ξεχαστεί καθώς οι επενδυτές προχωρούν στο συμβόλαιο WTI του Ιουνίου, το οποίο διαπραγματεύεται στα 20 δολάρια ανά βαρέλι. Όμως, ενώ ο Ιούνιος δεν φαίνεται αρκετά καταστροφικός, το πετρέλαιο στα 20 δολάρια δεν είναι μια τιμή στην οποία οι περισσότερες εταιρείες πετρελαίου μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα 20 δολάρια είναι το κατώτατο όριο.

Το δεύτερο τρίμηνο «πιθανότατα να είναι το πιο αβέβαιο τρίμηνο που έχει δει ποτέ η βιομηχανία», δήλωσε ο CEO της Schlumberger Olivier Le Peuch.

Τη Δευτέρα, η Halliburton παρουσίασε μια ζοφερή προοπτική για την αγορά πετρελαίου. «Αναμένουμε ότι η δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική θα μειωθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και θα παραμείνει σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους,», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Halliburton, Jeff Miller. Ο γίγαντας των υπηρεσιών σε πετρελαιοπηγές έκανε λόγο για καθαρή απώλεια που αγγίζει το 1 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

Ο αριθμός των πλατφορμών πετρελαίου μειώθηκε κατά 66 την περασμένη εβδομάδα, μια ακόμα ραγδαία μείωση. Ενδεικτικά, η Permian έχασε 33 εξέδρες. Η μείωση παραγωγής έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά βραχυπρόθεσμα απαιτούνται περισσότερες περικοπές καθώς οι τιμές spot υφίστανται τεράστια πίεση.

H αγορά συνεχίζει να βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Αρκετά δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε lockdown. Η ζήτηση για καύσιμα δρόμου στην Ινδία έχει μειωθεί κατά 50%, για παράδειγμα. Οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει επανειλημμένα τις προβλέψεις πετρελαίου, με αυξανόμενη αναγνώριση ότι το σοκ στη ζήτηση θα είναι μακρύτερο από το αναμενόμενο. Μόνο τον Απρίλιο, η ζήτηση θα μειωθεί κατά 29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb / d).

Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα τον Μάιο κι έπειτα, αλλά υπάρχει μικρή πιθανότητα η παγκόσμια ζήτηση να ανακάμψει στα 100 mb / d σύντομα, αν συμβεί αυτό ποτέ. Ο Mark Lewis, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας αειφορίας στην BNP Paribas Asset Management, υποστηρίζει στους Financial Times ότι μπορεί να γίναμε μάρτυρες ενός υψηλού στη ζήτηση πετρελαίου, που θα παραμείνει. Μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα και αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών που θα παραμείνουν και μετά την πανδημία μπορεί να σημαίνει ότι φτάνουμε σε ένα ταβάνι και στην κατανάλωση.

Με πληροφορίες από το oilprice.com