«Υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα»

Ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα ότι, εκτός από την Αθήνα και την Κρήτη, τώρα και στη Βόρεια Ελλάδα έχει εντοπιστεί κρούσμα του μεταλλαγμένου Covid-19.

«Στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη, με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά “ύποπτα” στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούργιας μετάλλαξης και στη χώρα μας, και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση, που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Δεν αποκλείεται τρίτο lockdown

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να πάμε και σε νέο lockdown, τόνισε ότι, εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση, προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη γενικής αναστολής λειτουργίας της αγοράς.

Για τη λειτουργία γυμνασίων – λυκείων

Για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων στα σχολεία την προσεχή Δευτέρα τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση ειλημμένη, ενώ για την επόμενη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ξεκινήσει εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε Παρασκευή από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Συζητάμε εβδομάδα εβδομάδα, μέρα μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για τη μετάλλαξη», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.