Άμεση δράση χωρίς παρενέργειες- Πραγματική επανάσταση αν έχει ευρεία δοκιμαστική επιτυχία

Του Μάκη Θεοδώση

Μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Νετανιάχου για το φάρμακο κατά του COVID-19 οι δύο πλευρές ενεργοποίησαν μια συμφωνία εφαρμογής κλινικών ερευνών σε ελληνικά νοσοκομεία.. Ο δημιουργός του φαρμάκου Ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και συμφώνησαν για την άμεση έναρξη της διαδικασίας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του

Πρόκειται για εισπνεόμενο σκεύασμα, το οποίο το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Ισραήλ και, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, έχει θεαματικά αποτελέσματα. Εφαρμόστηκε και θεράπευσε τους 29 από τους 30 ασθενείς μέσα σε διάστημα 3-5 ημερών, σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.

Το φάρμακο αυτό μεταφέρει μια πρωτεϊνη στους πνεύμονες και «ηρεμεί το ανοσοποιητικό σύστημα από τη δράση του κορονοϊού. Αν επιτευχθεί υψηλό ποσοστό επιτυχίας θα αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Γιατί μαζί με τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγήθηκαν στον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, η παρασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων θα δώσει την νίκη στη μάχη με τον κορονοϊό.

«Το παρασκεύασμα είναι εισπνεόμενο -μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής Αρμπέρ. «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά αυτή της επίδρασης – στους πνεύμονες – και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, χορηγείται τοπικά, λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες» .Να σημειωθεί πως πολλές χώρες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των ερευνών για να μπουν σε λίστα παραγγελιών.