Υψηλό ιικό φορτίο σε πέντε περιφερειακές ενότητες – Πρέπει να «ανοίγει» σιγά σιγά η Ελλάδα

«Δεν έχουμε δει ακόμα το αποτέλεσμα των εορτών, και συγκεκριμένα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις από τα Θεοφάνια», δήλωσε στο Mega ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. O ίδιος πιστεύει πως πρέπει σιγά σιγά να «ανοίγει η Ελλάδα», καθώς το lockdown αυτό δεν αποδίδει, όπως πρέπει και να «μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω “παρανομιών”», τόνισε.

«Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη διέξοδος, να κάνει κάποιες δραστηριότητες, να βγει λίγο από την πίεση που βιώνει», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Πάντα όμως με μάσκα και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «η υπεροργάνωση δεν κάνει καλό», σχολιάζοντας παράλληλα και το σχέδιο εμβολιασμού του Ισραήλ. «Η λογική του Ισραήλ προβλέπει ότι μπαίνουν όλες οι ουρές για τον εμβολιασμό, και αν λείπει ο ένας, μπαίνει ο άλλος», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης για το σύστημα που ακολουθεί η χώρα αυτή. Στην Ελλάδα είναι νωρίς ακόμα να πούμε για το σύστημα, ανέφερε ο καθηγητής, ενώ δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ο εμβολιασμός, που να ταιριάζει με τη διαθεσιμότητα της δεύτερης δόσης από μια άλλη παρτίδα η οποία θα φτάσει στη χώρα μας.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 866 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Καταγράφηκαν 27 θάνατοι, ενώ 337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

Βέβαια, αυτό που προκαλεί ανησυχία από την κατανομή των κρουσμάτων είναι πως τα 364 αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, γεγονός που αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα κατά τη διάρκεια των εορτών.

Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Ξάνθη, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα είναι οι επιβαρυμένες περιοχές.

Ιδιαιτέρως υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στις περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνης (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υγειονομικό» διαβατήριο προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης-Αυτή είναι η επιστολή