Κλειστό λιανεμπόριο, εστίαση, σχολεία και αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις- Περιοριστικά μέτρα μέχρι το Πάσχα

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι, η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, είναι τρία στοιχεία που καλλιεργούν την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα.

Τα κρούσματα αυξάνονται, τα λύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη δείχνουν πολλές χιλιάδες φορείς του ιού και όλοι ευχόμαστε να μπει κάπου ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη.

Τα εμβόλια φτάνουν αργά και σε μικρές ποσότητες, ενώ η οικονομία της χώρας “αγκομαχά στην ανηφόρα”

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια, ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Το τρίτο lockdown, υποτίθεται ότι θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου, εφόσον η πανδημία του κορονοϊού έχει υποχωρήσει, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για παράτασή του και το Μάρτιο. Κριτήριο για το τι θα γίνεται κάθε φορά, θα είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας.

Καπραβέλος

Ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση ζήτησε άμεση λήψη μέτρων και όχι αυστηριοποίηση των ελέγχων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. O ίδιος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας. «Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το ιικό φορτίο. Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο».