Εκλογικός νόμος, κινητικότητα και χρηματοδότηση στο τραπέζι
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το 2021 έθεσαν τους στόχους για την ομαλή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
του Μάκη Θεοδώση
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Παπαστεργίου στην εισαγωγή του ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους και παρουσίασε τα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους. Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η εφαρμογή του ΕΣΠΑ, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και ο εκλογικός νόμος στην ατζέντα. Τόνισε πως η πλατφόρμα τετραγωνικών μέτρων στήθηκε επιτυχώς και ανέφερε και την αφαίμαξη προσωπικού από τους δήμους καθώς και τη διαχείριση των απορριμμάτων μόνο από τους Δήμους. Τέλος «οι εμβολιασμοί του προσωπικού και της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να επιταχυνθούν», συμπλήρωσε.
Βορίδης: Στο υπουργικό ο νέος νόμος
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε σύνδεση του από το γραφείο του απάντησε πως «είναι δρομολογημένη η συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής. Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί το κείμενο στο υπουργικό συμβούλιο. Θα μειωθεί το ποσοστό για να εκλέγεται ένας δήμαρχος, θα εφαρμοστεί πλαφόν εισόδου κοντά στο 3%, καταργείται η τέταρτη κάλπη. Ο νικητής θα παίρνει το 3/5 των εδρών για να μπορεί να κυβερνήσει άνετα» ξεκαθάρισε.
«Η γενική φιλοσοφία είναι θεσμικά έτοιμη, στόχος η αναβάθμιση των αιρετών και αποκαθίσταται η ισορροπία με την κοινωνία. Υπάρχουν παρεμβάσεις στο Κώδικα λειτουργίας και πρέπει να τρέξει η Επιτροπή για να έχω ένα κείμενο προτάσεων για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Έχω κάποιες σκέψεις αλλά παραμένει η δέσμευση να εξαντληθεί η συζήτηση. Η κινητικότητα με απασχολεί και έχω μιλήσει για την συμβολή του φορέα από τον οποίο αποχωρεί ο εργαζόμενος. Αν πάμε στη λύση έγκρισης του από το φορέα προέλευσης δεν θα λειτουργεί το σύστημα κινητικότητας ικανοποιητικά. Υπάρχουν απόψεις και θα την πάω την συζήτηση πιο βαθιά, φταίνε οι επιλογές και με ποια κριτήρια ζητούν οι υπηρεσίες επιπλέον προσωπικό. Πιο διαχειριστική προσέγγιση λοιπόν και πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο άμβλυνσης των συνεπειών του συστήματος» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.
Διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ταυτόχρονα με νομική αρτιότητα για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να νομοθετήσουμε πιο λειτουργικές διαδικασίες και επιθυμώ να γνωρίζω τις απόψεις της ΚΕΔΕ για να ενοποιούμε τα νομοθετήματα.. Σταθερός διάλογος για το έλεγχο επίτευξης των στόχων μέσα σε ορισμένο χρονοδιάγραμμα και έτσι θα έχουμε μετρήσιμα με στενή συνεργασία μεταξύ μας» κατέληξε.
Πέτσας: H Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί οικονομικά και θεσμικά
Ο κ. Πέτσας από την πλευρά του τόνισε πως «είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας για τον πολίτη. Ανέφερε πως θα πάμε γρήγορα σε κατάθεση νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επεσήμανε πως θα τρέξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Για την κινητικότητα διαπίστωσε πως έχουμε αργές προσλήψεις σε σύγκριση με τις αποχωρήσεις στους δήμους.
Στο θέμα των ΚΑΠ αποδέχτηκε πως δεν επαρκούν οι πόροι αλλά χρειάζεται γεωγραφική και πληθυσμιακή προσέγγιση διάθεσης τους. Ήρθε η ώρα να αυξηθεί το συνολικό ποσό διάθεσης ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.
Για το πρόγραμμα «Τρίτση» ανέφερε πως είχε μερικά μειονεκτήματα όπως το πλαφόν τι μπορεί να περιμένει ένας δήμος και θα προχωρήσει σε προτεραιοποίηση τομέων χρηματοδότησης. Το θέμα που θέτουν οι περιφέρειες για την πρόσβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκαθάρισε πως «με ώριμα σχέδια θα τονιστεί η απορροφητικότητα.
Πρόγραμμα «Φιλόδημος»
Για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» πρόσθεσε πως υπάρχουν μικρά έργα με κοινωνικό αποτύπωμα που θα ολοκληρωθούν άμεσα. Για τις φυσικές καταστροφές δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης και θα υπάρχει η ταχύτατη διάθεση των κονδυλίων.
Τέλος, όσον αφορά τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και των Τραπεζών που κινδυνεύουν να κλείσουν τόνισε πως «δεν θα μείνει καμιά έδρα δήμου χωρίς τράπεζα και υποκατάστημα ΕΛΤΑ ιδιαίτερα στα νησιά. Επίσης για το την ΕΑΤΑ εξήγησε πως ο στόχος είναι να γίνει αναπτυξιακός μηχανισμός.
«Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για όλους τους δημάρχους για να σχεδιάζουμε για την καρδιά της Ελλάδος» κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης από Καμίνια: Ο εμβολιασμός προχωρά όπως ακριβώς έχουμε προγραμματίσει