Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.
Του Μάκη Θεοδώση
Η συζήτηση έκλεισε με σφοδρή αντιπαράθεση των δύο κομμάτων για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, επειδή δεν έχει περιεχόμενο η αντιπολίτευση, επιλέγει να ψεύδεται για τους μετακλητούς.
Βορίδης: Μειώσαμε τον αριθμό, ψεύδεστε
Ο αριθμός των μετακλητών, πλην των συνεργατών των δημάρχων, έχει μειωθεί, σημείωσε ο κ. Βορίδης, δίνοντας στη Βουλή τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου του υπουργείου Εσωτερικών. Οι μετακλητοί (εκτός ΟΤΑ) ήταν 1.081 επί ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018 και 910 επί ΝΔ το 2020, είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: «Οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών από 580 μειώθηκαν σε 566, ενώ αυξήθηκαν οι μετακλητοί των δημάρχων από 1.012 σε 1.518. Συνολικά, το σύνολο των μετακλητών το 2018 ήταν 2.673 και το 2020 ήταν 2.994». Εξήγησε ότι η αύξηση οφείλεται «στη δυνατότητα που δώσαμε ως Βουλή στους δημάρχους να έχουν συνεργάτες για να κάνουν τη δουλειά τους».
Ζαχαριάδης: Ξεχάσατε το Μαξίμου
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης είπε ότι επί ΝΔ οι μισθοί των μετακλητών αυξήθηκαν έως 70%, ενώ ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Π. Πολάκης είπε ότι ο κ. Βορίδης δεν προσμετρά τον αριθμό των μετακλητών της Γραμματείας της πρωθυπουργίας, που ‒όπως είπε‒ αυξήθηκαν από 140 επί Α. Τσίπρα σε 500 επί Κ. Μητσοτάκη, καθώς και τους μετακλητούς του υπουργείου Μετανάστευσης και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που είναι 350.
Ο κ. Βορίδης απάντησε για καταιγισμό ψεμάτων από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικότερα για τους μετακλητούς της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης είπε ότι είναι μόνο 100, όπως «φαίνεται από το ΦΕΚ της σύστασής της» και ότι περιλαμβάνονται στους 910 που ανέφερε νωρίτερα.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη συμπολίτευση, ενώ καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, πλην της Ελληνικής Λύσης, που δήλωσε «παρών». Σημειώνεται ότι σειρά άρθρων που βελτιώθηκαν έπειτα από τη συζήτηση στη Βουλή (π.χ. για μοριοδότηση των ξένων γλωσσών και της εμπειρίας) υπερψηφίστηκαν με ευρύτερη πλειοψηφία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ