“Η δική μας θέση δεν είναι προφανώς ότι τα πράγματα είναι ανέφελα στη ΔΕΗ, όμως δεν δικαιολογούνταν αυτές οι αυξήσεις”, είπε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Γιώργου Ψάλτη και Στεφανία Κασίμη.

“Ήδη η κυβέρνηση η προηγούμενη και η διοίκηση της ΔΕΗ είχαν δρομολογήσει άλλα μέτρα τα οποία θα έλυναν το πρόβλημα της ΔΕΗ και όχι τόσο υψηλές αυξήσεις. Η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση από τη μία μεριά φαίνεται ότι είναι μία μεταφορά κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, όμως θα μου επιτρέψετε να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί γιατί βγήκε και άλλη μία ανακοίνωση για το ΕΤΜΕΑΡ που είναι το ειδικό τέλος που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου παρότι υπάρχει η προαναγγελθείσα μείωση για να χωρέσει μέσα σε αυτήν ένα ποσοστό αύξησης του λογαριασμού, φαίνεται ότι σε κάποιους πελάτες – και θα έλεγα αυτό αφορά ιδιαίτερα τους επαγγελματίες- θα υπάρχει αύξηση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος και σημείωσε:

“Άρα, σε κάθε περίπτωση είναι λίγο παράλογο να μεταφέρουν αύξηση σε όλους τους μικροεπαγγελματίες, βιοτέχνες, μαγαζάτορες, μικροπαραγωγούς. Είναι περίεργη αυτή η επιλογή της κυβέρνησης. Δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, από εμάς, ένα περιθώριο μείωσης της τιμής από το ΦΠΑ και από το τέλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι πλεονασματικό. Δηλαδή, δημιουργήσαμε δύο μαξιλάρια πάνω στα οποία θα μπορούσαμε να μειώσουμε την τιμή του ρεύματος. Και έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και αντί να μειώσει την τιμή του ρεύματος, όπως γινόταν τα τελευταία 4-5 χρόνια, την αυξάνει και την αυξάνει αδικαιολόγητα γιατί υπήρχε η δυνατότητα η Πολιτεία να δώσει αυτό που οφείλει η ίδια στη ΔΕΗ, κάτι το οποίο εμείς κάναμε τέλος του 2017”.

“Έχω την αίσθηση ότι η αύξηση αυτή, πρώτον, έρχεται να καλύψει την αδυναμία της κυβέρνησης από τον προϋπολογισμό να καλύψει την οφειλή της, δεν βγαίνουν τα δημοσιονομικά του κ. Σταϊκούρα και μεταφέρουν χαράτσι στον κόσμο. Όμως η σκέψη του κ. Χατζηδάκη, όπως τουλάχιστον τη μεταφράζω από τις τοποθετήσεις του, είναι να δημιουργήσουμε και ‘κέρδη’ στη ΔΕΗ για να μπορέσουμε να την ιδιωτικοποιήσουμε πιο εύκολα. Άρα να τη δώσουμε προίκα”, πρόσθεσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.