Συνέντευξη στην εφημερίδα KEDENEWS.GR και τη δημοσιογράφο Μαύρα Σαραντοπούλου

Για τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα της πανδημίας στη ζωή των Ελλήνων πολιτών και την οικονομία, την κυβερνητική πολιτική αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνει λόγο αποκλειστικά στην KEDENEWS.GR, βουλευτής Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

-Αγαπητέ κύριε Κωνσταντινόπουλε, είμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την οικονομία της χώρας, μιας και όπως όλα δείχνουν σε λίγο καιρό θα προχωρήσουμε σε άρση του lockdown. Πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να ανακάμψει γρήγορα;

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν! Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε κάποτε «θα ακυρώσω το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο». Δυστυχώς ούτε τα μνημόνια, ούτε ο COVID-19 ακυρώνονται με ένα άρθρο και ένα νόμο. H Ευρώπη πλήττεται από το 3ο κύμα πανδημίας και η επιλογή τι θα ανοίξει και τι θα κλείσει είναι δύσκολη. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η παράδοση μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων. Πιστεύω όμως ότι από τον Ιούνιο θα αλλάξουν τα δεδομένα. Έχουμε καταθέσει στη Βουλή μια κοστολογημένη, ολοκληρωμένη πρόταση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. δεν ασχολούνται με τις προτάσεις, αλλά με τα εσωκομματικά μας.

-Εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με την πανδημία του Covid-19. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση;

Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Η κοινωνία είναι σε σύγχυση σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να στηρίζει, όχι a la carte, τις αποφάσεις της ομάδας ειδικών, αλλά σταθερά και διαχρονικά όπως κάνουμε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής.

Η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, με την επίκαιρη επερώτηση που καταθέσαμε ως Κίνημα Αλλαγής, αποτέλεσε ένα παράδειγμα ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Ένα μόνο δείγμα της κριτικής που ασκούμε, μια κοστολογημένη και ολοκληρωμένη πρόταση. Ακούσατε τίποτα από τα ΜΜΕ; ΟΧΙ. Εύχομαι οι πολίτες, να παρακολούθησαν τον διάλογο από το Κανάλι της Βουλής!

– Σήμερα έχουμε μεγάλες αντιδράσεις για δύο κυβερνητικές παρεμβάσεις. Η μία έχει να κάνει με τις αλλαγές στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια με την αστυνομία των πανεπιστημίων και η άλλη με το σχέδιο δράσης για τις διαδηλώσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Το Κίνημα Αλλαγής έλαβε σήμερα την πρωτοβουλία να καταθέσει ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου με σκοπό την αποτελεσματική φύλαξη και προστασία των χώρων των ΑΕΙ, των πανεπιστημιακών υποδομών και εγκαταστάσεων, με παράλληλη διαφύλαξη της ελεύθερης και απρόσκοπτης διαβίωσης και εργασίας του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών και εργαζομένων και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης: Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου. Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.

Ως προς τη διάλυση μίας εν εξελίξει συνάθροισης: Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής. Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα Πρωτοδικών».

Σχετικά με την προχθεσινή διαδήλωση, για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, είδαμε μια εικόνα που χαρακτηρίζεται ως προκλητική. Εν μέσω πανδημίας να διαδηλώνουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποκρισία…

– Πολλοί υποστηρίζουν πως για να επέλθει πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα πρέπει να υπάρξει και να κυβερνήσει μία μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη. Μάλιστα κάποιοι από το ΚΙΝΑΛ, ρίχνουν γέφυρες στον ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Πως το αξιολογείτε βάση της πολυετούς πολιτικής σας εμπειρίας;

Η μόνη προοδευτική παράταξη που χρειάζεται ο τόπος, είναι το ΠΑΣΟΚ. Θα πορευτούμε ενωμένοι και αυτόνομοι. Το φθινόπωρο θα έχουμε διαδικασίες. Εκεί καλούμε όλον τον κόσμο να συμμετέχει σε μια δημιουργική διαδικασία. Για να είναι κάποιος προοδευτικός δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά να κάνει πράξεις.

Όποιοι πιστεύουν ότι μείναμε στα «πέτρινα» χρόνια του ΠΑΣΟΚ για να διαπραγματευτούμε μια καρέκλα, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Το ηθικό πλεονέκτημα είναι το παράδειγμά μας και όχι τα λόγια μας. Οι διαδικασίες του φθινοπώρου θα είναι η αρχή για το μέλλον της παράταξης.

Οι γέφυρες με τους πολίτες θα στηθούν το φθινόπωρο, στις διαδικασίες εκλογής της ηγεσίας.

Χτυπήματα:

Πιστεύω όμως ότι από τον Ιούνιο θα αλλάξουν τα δεδομένα. Έχουμε καταθέσει στη Βουλή μια κοστολογημένη, ολοκληρωμένη πρόταση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

-Η μόνη προοδευτική παράταξη που χρειάζεται ο τόπος, είναι το ΠΑΣΟΚ. Θα πορευτούμε ενωμένοι και αυτόνομοι. Το φθινόπωρο θα έχουμε διαδικασίες. Εκεί καλούμε όλον τον κόσμο να συμμετέχει σε μια δημιουργική διαδικασία.

– Όποιοι πιστεύουν ότι μείναμε στα «πέτρινα» χρόνια του ΠΑΣΟΚ για να διαπραγματευτούμε μια καρέκλα, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.