Σε 1018 κέντρα σε όλη τη χώρα και κατόπιν ραντεβού θα πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, όταν φτάσουν οι δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός Υγείας στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε αναλυτικά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε σχέση με τον μαζικό εμβολιασμό των Ελλήνων.
Δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο ίδιος επεσήμανε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, τονίζοντας ότι αίτημα του πρωθυπουργού είναι να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και ότι το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν όλους τους πολίτες.
Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε θα λάβουν το εμβόλιο την ίδια χρονική περίοδο
Ο κ. Κικίλιας κατέστησε επίσης σαφές ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή.
Προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες
Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους υγειονομικούς, μετά θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και ύστερα ο γενικός πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα θα πραγματοποιείται, κατόπιν ραντεβού, σε δυο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής, και θα απαιτούνται περίπου δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί κάθε πολίτης.
Αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου αν η χώρα εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια
Ο υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι εάν φτάσουν στη χώρα μας παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, θα αναπτυχθεί περαιτέρω το κυβερνητικό σχέδιο για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα.
Η παρουσίαση του υπουργού Υγείας αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού
Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης ότι η διάθεσή του εμβολίου θα γίνει σταδιακά και ότι το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Τόνισε μάλιστα ότι προκειμένου να επιτευχθεί γενική ανοσία, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60% του γενικού πληθυσμού.
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξέφρασε τη θέση ότι το εμβόλιο θα είναι το μεγαλύτερο όπλο που θα διαθέτουμε ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
