Με το δυσμενές σενάριο ο νέος προϋπολογισμός
Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσεκούρας
Ακόμα μεγαλύτερο φαίνεται πως θα είναι φέτος το κόστος του lockdown, με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του, όχι μόνο για τη φετινή «βουτιά» της ύφεσης κοντά στο 10%, αλλά και για την ανάπτυξη του 2021.
Ενώ αρχικά εκτιμούσε επιτάχυνση της οικονομίας κατά 7,5%, πλέον, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η ανάπτυξη θα βρεθεί κοντά στο 4,5%. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι στην ελληνική οικονομία δεν θα μπουν σχεδόν 5 δις ευρώ, αφού τόσο κοστολογείται το «κούρεμα» της ανάπτυξης.
Θ. Σκυλακάκης: Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η έξοδος από την κρίση
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «θα βγούμε από την κρίση το δεύτερο εξάμηνο του 2021», προαναγγέλλοντας στην ουσία, ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο. Ούτως ή άλλως, ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου έχουν επισημάνει εδώ και μέρες ότι οι πρώτοι μήνες του 2021 θα «κουβαλήσουν» τα βάρη του δεύτερου lockdown. Αυτό το φαινόμενο, οι οικονομολόγοι το ονομάζουν «carry over», δηλαδή, τα απόνερα της ύφεσης κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, μεταφέρονται και στη νέα χρονιά.
Στο Υπουργείο Οικονομικών πάντως, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για το εμβόλιο, όχι για το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει το γενικό λογιστήριο του κράτους, ώστε να αγοράσει τις παρτίδες εμβολίων, αλλά γιατί ο εμβολιασμός θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, στα μέτρα ελάφρυνσης με τις αναστολές φόρων και τα έκτακτα επιδόματα.
Η έλευση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας θα δώσει ώθηση στην οικονομία
Εκτιμούν δηλαδή, ότι αν το εμβόλιο έρθει στη χώρα μας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, η οικονομία θα πάρει νωρίτερα μια δυναμική, όπως επίσης θα δουλέψει το καλοκαίρι και ο τουρισμός, βάζοντας στα κρατικά ταμεία πολύτιμα έσοδα.
Εφιαλτικό σενάριο, όμως, που θα αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα και στο νέο προϋπολογισμό, είναι να βρεθούμε μπροστά σε lockdown «φυσαρμόνικα», που σημαίνει άνοιγμα και κλείσιμο της αγοράς με λίγες εβδομάδες διαφορά. Ένα τέτοιο σενάριο, έχει κοστολογηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο είναι το πλέον δυσμενές, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μέρα γενικής καραντίνας κοστίζει 150 -180 εκατ. ευρώ.