Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη
Για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του κοροναϊού
Μέτρα θωράκισης της χώρας
Με τους ειδικούς στην Ελλάδα να εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κρούσμα κοροναϊού και στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία της προετοιμασίας της χώρας, τα τελευταία γεγονότα στην Ιταλία, καθώς και το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του κοροναίού.
Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και είπε πως η χώρα είναι θωρακισμένη και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι του ιού:
«Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και μέχρι σήμερα έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία τα ύποπτα κρούσματα. Να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:
«Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει στον ιό μιας σοβαρής γρίπης. Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα στην Ιταλία, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο ενισχύεται ο κίνδυνος να έρθει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, με 13 νοσοκομεία αναφοράς, τον ΕΟΔΥ, την επιτροπή λοιμωξιολόγων κλπ».
Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών στην Ιταλία και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει νέα αυστηρά μέτρα για τον αποκλεισμό της απειλής του κοροναϊού.
Σημειώνεται πως κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μεταβαίνουν στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, για να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις των πληρωμάτων των πλοίων και να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας των εκεί υγειονομικών αρχών στα μέτρα προφύλαξης. Τα μέτρα ενημέρωσης επεκτείνονται και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.
Όσον αφορά στους μαθητές ελληνικών σχολείων που βρίσκονται στην Ιταλία για εκπαιδευτική εκδρομή, μετά από τη χθεσινή ευρεία τρίωρη σύσκεψη των υγειονομικών φορέων της χώρας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του ΕΚΑΒ και υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τις σχολικές εκδρομές να μην μπουν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρίνουν ότι δεν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.
Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».