Τα μέτρα φύλαξης των συνόρων έχουν αποδειχθεί επαρκή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μεταναστευτικό.
«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό» ανέφερε για το ενδεχόμενο μεταφοράς μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά.
Μίλησε για «απομονωμένα στοιχεία» αναφορικά με ιδιώτες που βρίσκονται στα σύνορα.
Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο εν μέσω του πλήθους μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα εξέφρασε την Παρασκευή ο Στέλιος Πέτσας.
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ««εμείς θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δεν θα περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα. Και όσοι περνούν, μετά την προηγούμενη Κυριακή, δεν θα καταγράφονται, δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης».
Επιμένοντας στα περί fake news για τις κατηγορίες της Τουρκίας περί πυρών ελληνικών δυνάμεων κατά μεταναστών, ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο επεισόδιο από ελληνικής πλευράς, από τις δικές μας δυνάμεις που φυλάσσουν τα σύνορά μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι ψεύτικες ειδήσεις, είναι fake news, τις οποίες κατασκευάζουν για λόγους προπαγανδιστικούς οι γείτονες».
Για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, δήλωσε πως «το πιο ευάλωτο τμήμα της περιοχής του Έβρου δεν είναι στο Βορρά, αλλά στον Νότο, κοντά στο Πέταλο, όπου δεν υπάρχει ανάλογη υποδομή από ελληνικής πλευράς, αλλά είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα στις επόμενες ημέρες. Θα κλείσει και αυτό το κομμάτι».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά, ο κ. Πέτσας είπε πως «πράγματι είναι όλες οι προτάσεις στο τραπέζι. Αν κάποιος διαφωνεί με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, ας προτείνει κάποια εναλλακτική, αρκεί να είναι βιώσιμη και να πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε βάλει. Να έχει ικανή έκταση, να μπορεί να φιλοξενήσει υγειονομικές μονάδες, να παρέχονται όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Επομένως όλα είναι πάνω στο τραπέζι».
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για δράση ακροδεξιών και παρακρατικών ομάδων στα σύνορα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «αυτή είναι επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον Ερντογάν ή με το CNN Turk που βλέπουμε σήμερα πρωτοσέλιδα.
Άλλοι άνθρωποι, άσχετοι με την περιοχή, δεν έχουν καμία δουλειά εκεί και δεν θα υπάρχουν τέτοια περιστατικά. Δεν μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους, που ξαφνικά πάνε από την Αθήνα στον Έβρο. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ενταγμένοι στον σχεδιασμό μας, είναι Εθνοφύλακες και κάνουν τη δουλειά τους. Αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα στοιχεία αυτά απομονώνονται» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.
