Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα».
Πρόσθεσε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων γύρω από το νησί της Κύπρου μέχρι οι Ελληνοκύπριοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των πόρων.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Τουρκία θα ήταν ακόμη πιο αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει τελικά να της επιβάλει κυρώσεις.
Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε – υπό τον όρο της ανωνυμίας – ότι οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν την Τουρκία και ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τον προγραμματισμένο διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.