Στα όριά του το Ε.Σ.Υ- Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Αττική-Αυξάνονται οι εισαγωγές από τις μεταλλάξεις
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
Κανένα σημάδι βελτίωσης δεν παρουσιάζει η Αττική αναφορικά με τα κρούσματα του κορονοϊού. Το πιο ανησυχητικό γεγονός είναι ότι τα νοσοκομεία επιβαρύνονται ασφυκτικά μέρα με την ημέρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται για άλλη μία φορά στα όριά του.

Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα, 276 άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 25 νέους θανάτους (σε 18.152 τεστ), ενώ η Αττική εξακολουθεί να κρατά τα ηνία της διασποράς του κορονοϊού, με τους ειδικούς να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και για τις μεταλλάξεις του ιού.
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στα όριά τους, τα κρεβάτια στις ΜΕΘ γεμίζουν τάχιστα και τα εμβόλια….δεν επαρκούν.
Αύξηση ιικού φορτίου 205%
Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%, ξαφνικά πριν από 3 εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%.
Γιαννακός: “Μεγάλη η πίεση”
«Η πίεση είναι μεγάλη. Αυτό που διαπιστώνω είναι πως και οι ΜΕΘ γεμίζουν, δεν είναι ακόμα γεμάτες» δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Έχουμε περίπου 60 κενές, αλλά όμως γεμίζουν οι απλές κλίνες. Για παράδειγμα στο Σισμανόγλειο στα 27 κρεβάτια έχουμε 21 ασθενείς.
Στο Αμαλία Φλέμινγκ έχουμε 65 ασθενείς και πριν από δύο εβδομάδες 20. Στο Γεννηματάς γεμάτη η ΜΕΘ και έχουμε 43 ασθενείς στις 60 κλίνες.
Στο Θριάσιο έχουμε 45 κλίνες και είναι γεμάτες. Στο Ασκληπιείο 18 ασθενείς στις 24 κλίνες, στις ΜΕΘ μόνο τρεις κλινες άδειες» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «θέλει μεγάλη προσοχή».
Αύξηση κρουσμάτων και στα σχολεία
Κρούσματα όμως καταγράφονται και στα σχολεία, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο.

Το γεγονός αυτό καθιστά σχεδόν βέβαιο το κλείσιμο τους από την ερχόμενη εβδομάδα και την επαναφορά στην τηλεκπαίδευση.
