Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις διερευνητικές επαφές
Δεν πιστεύει πως θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha o τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
O ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε πως «δεν πιστεύω μετά από 14 χρόνια εμπειρίας ότι οι διερευνητικές επαφές, όπως διεξήχθησαν και στο παρελθόν, μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Δεν αισιοδοξώ, και αν κάποιος αισιοδοξεί, αν χρειαστεί να προσγειωθεί στην αλήθεια, θα φανεί αφελής. Μακάρι να προχωρήσουμε και να μην έχουμε εντάσεις, αλλά δεν φαίνεται πιθανόν».
«Η Τουρκία έβαζε τα πάντα στο τραπέζι, εμείς μόνο τα θαλάσσια, και τελικά η συζήτηση περιοριζόταν σε αυτά. Η συζήτηση μέχρι το ’14 ήταν μόνο για το Αιγαίο, από το ’14 πήγαμε τη συζήτηση και στην ΑΟΖ, δηλαδή στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, θέλοντας να επισημάνει έτσι πως στις διερευνητικές ο καθένας πηγαίνει με τη δική του ατζέντα.
Μάλιστα, στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως τέτοιου είδους επαφές εξυπηρετούν την Ευρώπη, καθώς «αδιαφορούν για την κατάληξη και θέλουν μόνο να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στο ΝΑΤΟ και τις διεθνείς σχέσεις».
Η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών πήρε θέση για τις διερευνητικές επαφές, δηλώνοντας: «Δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι επαφές. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν τηρούνται πρακτικά. Δεν μετέχει κανένας τρίτος, είναι μεταξύ μόνο των δύο πλευρών. Δεν γίνονται ενημερώσεις για το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γεννηματά: «Ζητώ να έρθει στη Βουλή το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης»
