Πώς θα γίνεται η επιβεβαίωση των ραντεβού – Το σχέδιο της κυβέρνησης και οι δόσεις των εμβολίων

Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς από 20 Ιανουαρίου, όπως έχει γνωστοποιηθεί, ξεκινάει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Ειδικότερα σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού προτεραιότητα στη δεύτερη φάση έχουν οι πολίτες άνω των 85 ετών.

Έλεγχος κριτηρίων πριν το ραντεβού

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

– Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στο emvolio.gov.gr 

– Αποστέλλοντας SMS στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού, είτε κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, είτε επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, μπορούν να επιβεβαιώσουν το ραντεβού με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

εμβολιασμός

Το πλάνο για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τις επόμενες μέρες αναμένονται 8.000 δόσεις εμβολίων Moderna στην Ελλάδα. Για τον Ιανουάριο έχουν προβλεφθεί 424.624 δόσεις της Pfizer και της Moderna, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους περιμένουμε από την Pfizer έως 1.350.000 δόσεις και από την Moderna 240.000 δόσεις.

Η έγκριση για το εμβόλιο της AstraZeneca θα γίνει έως τέλος Ιανουαρίου και το πρώτο “πακέτο” θα περιλαμβάνει 500.000 δόσεις. Από Johnson&Johnson που είναι το μονοφασικό- μίας δόσης, το πρώτο “πακέτο” θα εμπεριέχει 1 εκατ. δόσεις μετά την έγκριση.

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό θα έχουμε έως μέσα Μαρτίου 4,5 δόσεις = 2,25 εκατ. εμβολιασμούς.

ΕΟΔΥ – Κρούσματα

Να σημειωθεί πως χθες επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 800 κρούσματα κορονοϊού, ενώ 362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Ο καθηγητής, Μανώλης Δερμιτζάκης σε χθεσινή τοποθέτησή του δήλωσε πως θα «πρέπει να φτιάξουμε ένα πλάνο για να ανοίξουν οι δραστηριότητες», δηλώνοντας αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας την στιγμή που ξεκινάει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως για τουλάχιστον μια βδομάδα ακόμη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά το απόγευμα της Παρασκευής.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιδρούν οι έμποροι στην παράταση του lockdown- “Ανοίξτε το click away”